This Blog Has Been Moved To HANTUJAVASCRIPT.

Friday, December 10, 2010

Home » , , »

Cara Letak Tab Nombor Navigasi Untuk Blog




hai....hari ni saya nak ajar bagaimana nak letak tab navigasi untuk blog....tutorial ini memerlukan kod javascript...
tujuan tutorial ini adalah untuk memmudahkan visitor unutk melangkah page dengan mudah tanpa mengklik old post banyak kali....



1.pergi ke Dashboard>Design>Add Gadget>HTML/javascript...dan masukan kod dibawah dan ubah yang berwarna merah...
<style type='text/css'>.showpageArea a {text-decoration:underline;}.showpageNum a {text-decoration:none;border: 1px solid #cccccc;margin:0 3px;padding:3px;}.showpageNum a:hover {border: 1px solid #cccccc;background-color:#cccccc;}.showpagePoint {color:#333;text-decoration:none;border: 1px solid #cccccc;background: #cccccc;margin:0 3px;padding:3px;}.showpageOf {text-decoration:none;padding:3px;margin: 0 3px 0 0;}.showpage a {text-decoration:none;border: 1px solid #cccccc;padding:3px;}.showpage a:hover {text-decoration:none;}.showpageNum a:link,.showpage a:link {text-decoration:none;color:#333333;}</style><script style='text/javascript'>var pageCount=7;var displayPageNum=5;var upPageWord="Previous";var downPageWord="Next";</script><script style='text/javascript' src='http://blogergadgets.googlecode.com/files/blogger-page-nav-v2.js'></script>
tukarkan nombor berwarna unggu kepada bilangan post pada setiap page
tukarkan nombor berwarna merah kepada bilangan nombor pada bar navigasi
perkataan "Previous" boleh ditukarkan kepada perkataan yang anda mahu seperti "belakan", "balik" atau apa saja
Perkataan "Next" boleh ditukarkan kepada perkataan yang anda mahu seperti "seterusnya", "kedepan" atau apa saja
perkataan yang berwarna hujau boleh ditukar kepada border tab
perkataan yang berwarna hujau boleh ditukar kepada background selepas tab page semasa...
*selepas siap letakkan ia dibawah blog post*

4 comment:

DeCrewz said...

Salam bro.. Blog aku guna template redBoys.. X blh nak pasang scrip untuk page navigation ni. Da macam2 script aku cuba tp x blh jgk.. Harap dpt bantu...

♥cik cahya♥ said...

thankz yea bagi link ni . dri hari tu crik . xdpt2 . dah try buat . mnjadi ;)

fad*** said...

@DeCrewzbro....aku cube bantu yang mana aku boleh bantu....boleh aku tau template redboy tu tahon bile punye...mane ko dapat...nak dapaT kepastian

happyneedsleep said...

thankz jadi lah code nie hehehe ;))

Post a Comment

<b></b> : Tebalkan huruf
<i></i> : Condongkan huruf
<a href="http://URL.anda,com">link</a> : letak link
&lt; : tanda [<]
&gt; : tanda [>]
&quot; : tanda ["]

Click Itu Sedekah...maka...CLICKlah!!!

Follow

donate me

My Ranking

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Fadhil | Bloggerized by Fadhil